divendres, 11 d’abril del 2014

Biblioteques personals


Fragment de la presentació que M. Rosa Molas (responsable del fons històric de la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus) va fer del llibre Biblioteques personals.
(BCXA; dijous, 3 d'abril de 2014)

BIBLIOTEQUES PERSONALS

De la seva lectura i posterior conclusió m’agradaria destacar-ne tres aspectes fonamentals: l’enigma dels llibres i les biblioteques; les dones: llengua i literatura i el seu paper en la societat, i el llenguatge dels símbols. Biblioteques personals no és un títol sorgit de l’atzar, està totalment relacionat amb el contingut dels textos i amb els personatges creats per les escriptores que donen vida a l’obra. És un llibre dissenyat per dones, “Reusenques de Lletres”, i ideat per aquest grup obert d’escriptores que tenen en comú ser de Reus  o estar directament relacionades amb la nostra ciutat.

L’enigma dels llibres i les biblioteques

El col·leccionisme privat de llibres neix amb la pròpia existència del llibre com a forma física. Deduïm que l’interès per aquests documents com a objecte és molt antic. Els bibliòfils de l’Edat Antiga i de l’Edat Mitjana tenien moltes dificultats per aconseguir llibres i en pagaven un alt preu.  En el  S. XV l’aparició de la impremta va afavorir el comerç i l’expansió de moltes obres que només tenien existència en els monestirs així com la publicació de textos en les llengües vernacles, fet que va influir en la ràpida divulgació de la nostra llengua i de la nostra cultura. Durant el S. XVI la impremta està totalment consolidada  i la producció de llibres és abundosa i de temàtica diversa.  A partir d’aquest moment els col·leccionistes de llibres troben en mercats, obradors,  impremtes, llibreries, etc., documents de tota mena per completar els seus fons. Aquest fet va ajudar a desenvolupar les biblioteques personals, que posteriorment van contribuir a la formació de les grans biblioteques del nostre país. Els llibres normalment estaven ordenats segons un sistema establert que gairebé adoptarien totes les biblioteques.




El text complet el trobareu a:
https://sites.google.com/site/reusenquesdelletres/bibliotequespersonals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada